College ‘Eerherstel van de ziel’ – Govert Buijs

Prof. dr. Govert Buijs gaf een online college met als thema ‘Eerherstel voor de ziel’. Bekijk hier het college dat hij gaf.

 

 

Eerherstel voor de ziel

Op verzoek van het moderamen van de generale synode schrijft hij een boek over dit onderwerp. Het boek ‘Eerherstel voor de ziel’ wordt door Uitgeverij Boom als volgt gepresenteerd: “Wat heeft een academisch filosoof te zoeken in de kerk? Filosoof-gelovige Govert Buijs laat zien hoe kritisch denken en geloven naast elkaar kunnen bestaan. Terwijl we in het Westen bezig zijn de wereld en de planeten te veroveren, laten we de eigen ziel als braakland ongecultiveerd liggen. Traditioneel was het zielenheil het terrein van de kerken, maar zij verwaarloosden hun taak. Het christendom presenteerde zich meer en meer als een sociologische groepsideologie. De oriëntatie voor de ziel raakte zo uit beeld. Is daar iets verloren gegaan, vraagt filosoof Govert Buijs zich af. Of is het wel goed zo?”

Govert Buijs is verbonden aan de Vrije Universiteit als bijzonder hoogleraar ‘Politieke filosofie en levensbeschouwing’ vanwege het Dr. Abraham Kuyperfonds. Daarnaast heeft hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een kleine aanstelling als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie.

Klik hier voor meer informatie over deze collegereeks